marți, 10 aprilie 2012

Rosia Montana. Chiliman. Sau cum o ticalosie nu vine niciodata singura

Am vazut cum in cazul Frunzaverde s-a incalcat statutul PNL care spune ca vicepresedintii sunt alesi de congres iar numarul acestora este 15. Am vazut cum niste presedinti de filiala PNL sunt demisi fortandu-se statutul care spune ca asta se face in situatii "speciale".
Vad ca situatiile "speciale" sunt echivalente cu incalcarile "grave" ale constitutiei cand se pune problema presedintelui - adica interpretabile extrem de lax.

Acum l-am vazut pe ticalosul suprem (ca "seful statului" mi s-ar strepezi dintii sa-i spun) cum a dat indicatii pretioase in direct la investirea noului vechi ministru al mediului de la UDMR. Am mai spus ca maghiarii au finantat si au pus la punct o bijuterie turistica la o aruncatura de roata, la Rimetea. Care merge si asigura locuri de munca. Despre care lighioanele care au luat prizoniera zona de la Rosia Montana sustin ca nu e posibil sa se faca si o arunca in derizoriu precum scursurile de la B1 - Turcescu si Turturica (alaturi de ciumetele ala numit Neamtu) intr-o emisiune in direct in momentul in care scriu.

Eu intreb asa:
Cum dracu' fac aia din Elvetia, Luxemburg sau Olanda sa nu moara de foame in conditiile in care nu au resurse minerale? Cred ca nu o fi televiziune pe la amaratii aia batuti de soarta prin Elvetia (pentru ca ei aduna aur fara sa aiba minereu de aur) care sa nu difuzeze clipuri publicitare prin care oropsitii sortii sa nu sustina ca nu vor decat sa munceasca. Jalnic ...

Vedeti aici tupeu maxim din partea autoritatilor si a celor platiti pentru a sustine RMGC (precum un "istoric" libidinos prin tupeul sau - Cosmin Popa):


(trebuie sa dati un click pentru pornirea inregistrarii  ...)
Vedeti in special de la momentul 53:34 pana la 58:00. Domnul secretar de stat de la mediu (care intamplator va candida din partea PDL pentru sefia unui consiliu judetean) intai se imbatoaseaza si spune ca "poluatorul plateste" dar apoi recunoaste ca nu stie cine a platit in urma dezastrului ecologic de la Baia Mare.

Unul dintre secretarii de stat - Vasile Timis - a demisionat dupa aceasta emisiune. Cum spunea si Stefan la minutul 52:30, pentru acesti oameni rezulta ca asezarile din zona se suprapun peste iazul de decantare proiectat si nu invers ...

Acum, as vrea sa spun ca din punct de vedere al patrimoniului cultural de importanta mondiala (stiti probabil ca niste tablite descoperite la Rosia Montana contin primele contracte cunoscute in dreptul roman - printre altele) discutia despre daca este bine sa se faca acea exploatare cu sau fara cianuri este ca si cum am discuta despre cum ar fi mai bine sa-l mancam pe dl. Traian Basescu.
Ar fi bine sa-l mancam la cuptor sau prajit pe gratar? 
AR FI STUPID INSA CA SA NE PUNEM ACEASTA PROBLEMA! Nu trebuie sa avem aceasta discutie pentru ca, de la bun inceput, NU E BINE SA-L MANCAM pe dl. Basescu; regulile societatii omenesti interzic acest lucru. La fel se poate spune si in ce priveste patrimoniul cultural de la Rosia in ansamblul sau, indiferent si absolut independent de chestiunea cianurilor.  Patrimoniul este o resursa durabila care, insa, se poate pierde ireversibil.

Pentru ca discutia in ce priveste Rosia Montana are doua componente. Priveste "oamenii din zona" ? asa cum pretind clipurile publicitare? Sau ne priveste si pe noi avand in vedere constitutia, legea proprietatii publice sau legile patrimoniului? Pentru ca daca este o chestiune nationala atunci ne alegem cu praful de pe toba la nivel national. Daca este vorba de oamenii locului atunci inseamna ca vorbim de o cu totul si cu totul alta scara. E ca si cum am pretinde ca oamenii din Delta Dunarii nu ar putea trai decat in prezenta unor hoteluri uriase dotate cu multe salupe de mare viteza cand e limpede ca un turism sustenabil, bine organizat, cu pensiuni la scara locului, ar fi suficient PENTRU EI. La Rosia s-ar putea si altfel pentru ei insa vedeti ca autoritatile locale (primarul a avut tupeul sa-l ameninte pe Stefan Balici sa nu mai calce pe acolo) tin comunitatea prizoniera caci planurile de urbanism interzic alta activitate decat cea miniera. Deci doamna care se plange ca nu poate sa faca altceva decat sa croseteze ciorapi, CA NU LE FACE NIMENI CEVA acolo, trebuie sa stie ca autoritatile saboteaza orice initiativa contrara RMGC ... De exemplu, inainte de nationalizare, gurile de mina erau detinute de localnici iar aurul extras era obligatoriu colectat de banca nationala la Abrud, singurul loc unde puteau sa vanda praful aurifer. Ar fi oare posibil ca gurile de mina sa fie date inapoi localnicilor pentru mica exploatare traditionala care ar putea sa fie o activitate atractiva, de avntura turistica pentru turistii straini? Care pot vedea peisajul, care pot vedea mina si restul sitului pentru care dl Kelemen Hunor refuza promovarea dosarului de clasare in lista UNESCO in ciuda solicitarii exprese in acest sens a Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice?

Suntem insa o tara fara printzipuri si va sa zica ca nu le avem. De sus pana jos si de la stanga la dreapta. Romania bunului simt nu exista sau se ascunde din cauza petelor portocalii de pe obraz care in umbra devin maro ... si miros urat.

8 comentarii:

  1. Nu au resurse minerale, dar au pe lângă ei nişte fraieri precum România.

    RăspundețiȘtergere
  2. Că se susţine la modul disperat o soluţie, cea mai bună, singura posibilă, de la cel mai înalt nivel, parcă ne-am obişnuit dar se plusează şi strecoară ideea cu “procesul ce va urma”! Acum să se spună DA sau NU! :)

    Ceva minor, aşa au alunecat lucrurile, vă solicit părerea la această enigmă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai dl. presedinte i-a dat sarcina ministrului mediului sa se grabeasca nu din punct de vedere al mediului ci al mediului ... de afaceri. Adica nu-l preocupa pe mitocanul statului daca e bine cu mediul ci daca ar fi bine cu niste ipotetice locuri de munca ce ar putea fi si obtinute si altfel daca ar exista vointa politica si administrativa pentru asta

      Ștergere
  3. Sa nu exageram aducand in discutie Elvetia sau Luxemburgul ... cat despre principii avem cateva dar care nu sunt luate in considerare de nimeni ... primeaza tupeul unora, putini la numar, dar care ies in fata ... probabil ca daca li s-ar da una peste bot putin mai energic ar pleca schelalaind cu coada intre picioare ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ca am exagerat dar tocmai despre asta este vorba: cei mai bogati cetateni europeni se gasesc in tari fara resurse minerale. Asa cum in lume unii dintre cei mai saraci oameni se gasesc in tari ce au printre cele mai bogate resurse ...
      Cum facem sa ne descurcam fara tocarea ACUM a resurselor ca poate ar fi bine sa le lasam si copiilor ceva de consumat in viitor?

      Ștergere
  4. Discutia este mult mai ampla si aici include si comportamentul fiecaruia dintre noi. Ma refer la faptul ca nimanui nu ii pasa, ca nimeni nu se intreaba de ce trebuie sa ne exploateze altii resursele si sa ne arunce un praf in ochi de 5-10%, de ce foarte multi dintre tineri dau Like pe Facebook la proiectul Rosia Montana (au auzit ceva vag despre aceasta tema si dau like pentru a fi cool), de ce seful statului sustine numai solutiile defectuoase pentru Romania?
    De asemenea trebuie inteles de ce si cum s-a format asa-numitul Grup Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural de la Rosia Montana (parca asa-i zice) si ce interes are acesta. In cartea pe care acest grup "independent" a editat-o anul trecut si trimis-o pe adresa MNIR, semneaza nume notorii precum academicienii Alexandru Vulpe, Razvan Theodorescu, profesorii universitati Ioan Opris, Vasile Moga, Nicolae Gudea, Alexandru Diaconescu, Florin Anghel sau un coleg de al dvs, arhitectul Augustin Ioan, fost redactor-sef al revistei Arhitectura, actualmente profesor la Ion Mincu. Cartea bate moneda pe lucrurile bune pe care are sa le faca RMGC, cum vor spoi ei cateva case vechi din centrul localitatii si vor amenaja un muzeu tematic, cum ar trebui sa fim deschisi la nou si sa nu ducem protejarea patrimoniului pana la paroxism etc. Pasajele care trebuie sa sublinieze importanta demararii exploatarii miniere si beneficiile aduse de RMGC sunt scrise bolduit, ca sa priceapa tot norodu'.
    Bineinteles, pentru a salva aparentele si a nu pata prea tare obrazul, sunt prezentate si rapoarte profesionist lucrate si concluzii de bun simt, dar acestea se topesc in caracterul general pro RMGC.
    O chestie amuzanta: cartea contrazice niste principii de exploatare miniera excelent explicate intr-o lucrare mai veche, din anii destinderii politice a lui Ceausescu, despre mineritul din zona Brad-Rosia Montana, in care autoritatile comuniste spuneau ca exploatarea miniera trebuie sa continue, insa viitorul acestei zone il constituie turismul pentru frumusetile zonei, dar si cel cultural.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acela nu este un grup independent. Este inca o marsavie marca RMGC. Acele persoane au fost invitate de RMGC, toate costurile incluse (ca sa ma exprim asa), ca sa exprime un punct de vedere "independent" asupra exploatarii. Dupa cum am spus in articol, cu rosu, nu exista loc de intors din punct de vedere al patrimoniului iar toate persoanele implicate au expertiza pe problemele culturale si nu altceva. Cum spunea mircea Diaconu intr-o emisiune, locul a devenit extrem de poluat si a intrat in distrugere de peisaj si patrimoniu dupa anii '70, in momentul in care exploatarea a iesit la suprafata. Totul tine de scara lucrurilor. La noi se vede limpede asimilarea noastra de minoritatea tiganeasca, minoritate care in genere arunca banul cat il are, mananca si bea azi, fara grija lui maine. Eu ma gandesc si la viitorul copilului meu; poate ca trebuie sa le lasam si generatiilor viitoare posibilitatea de a se bucura de ceea ce avem no azi. Cum era acea vorba inteleapta: patrimoniul si resursele nu sunt o mostenire de la stramosi ci un imprumut luat de la urmasi.

      "like" e o chestiune anonima dupa capul meu, o chestiune nesemnificativa prin posibilitatea nelimitata de a manipula scorurile. O manarie, mai pe sleau.

      Ștergere