luni, 17 septembrie 2012

A INCEPUT SCOALA ... slava Cerului!

Prima zi de scoala. Patru manuale primite. Matematica, Abecedarul, Cunoasterea mediului si cel mai important dintre toate, Religia. De ce e cel mai important? Pai scoala s-a deschis cu o cantare a unui popa in curtea scolii. Ortodox caci nu mai exista alte rituri, ca de alte religii nici nu poate fi vorba. De ce vine popa la inceputul scolii intr-o tara laica? Nu stiu dar daca tot nu a fost loc in scoli pentru clasa 0, nu era mai bine ca asta sa se infiinteze direct la casa parohiala? Gaseam noi un ceaslov si un cal balan ... EVUL MEDIU!
Revin la manuale, ca nu m-am putut abtine sa nu le rasfoiesc. 

 In acest manual, la una dintre lectii, aflam urmatorul lucru:
Deci munca este clar pedeapsa lui Dumnezeu!
Atunci ma asteptam ca pe pagina urmatoare sa gasesc celebra zicere, opusa pedepsei, anume "Fericiti cei saraci cu duhul!" Ilustrarea putea fi atat de simpla, cu niste credinciosi de-ai nostri, din popor, d'aia fericiti: 

Iar in josul paginii putea fi pusa intrebarea de recapitulare aferenta:
"De ce sunt fericiti cei saraci cu duhul?" Raspunsul era simplu:
Pentru ca poate sa munceste si ei mai in lejer!

Si ce mai gasesc in acest manual? Pai explicatia pentru cauzele accidentelor de masina:
 
Dupa lectia asta, daca s-o nimeri copilul (la stirile de la ora 5) in fata televizorului si o vedea un accident cu copii pe trecerea de pietoni, sigur o sa ma intrebe de ce s-a intamplat accidentul ala. 
Ce sa-i raspund? A, stiu:  
"Nu stiu, ... o fi zis copilu' ceva, ... o fi injurat, ... ma interesez si o sa-ti spun!"
Este adevarat ca as putea da si un raspuns mai simplist, nesatisfacator dar din acelasi manual:
 
Acela ca, mult prea preocupat sa nu rateze biserica pentru ca sa-si faca niste cruci, participantii la trafic nu observa de fapt ca in fata lor e o trecere de pietoni ... zic si eu ...

Hai, Doamne Ajuta! 

15 comentarii:

  1. o sa invatam si conduita preventiva ortodoxa, deci

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt de acord cu autorul postarii. Din pacate, in scoli, ora de religie este de fapt ora de prozelitism religios ortodox.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Culmea este ca se intinde pe 12 ani!!! Nici limba rusa pe timpul lui Stalin nu se invata atat ...

      Ștergere
  3. Sigur ca , in prima faza , noi oamenii “cu cap” suntem tentati s-o luam in gluma. Mie mi se pare ca felul in care a fost introdusa religia in scoala miroase a indoctrinare.
    Ma uitam la pozele tale: manual de religie pentru clasa I !!! Taica-meu nu le avea cu biserica, maica-mea in schimb era credincioasa “clasica” : tinea post, se ducea la biserica de Paste si de Craciun, primea popa pentru sfintirea casei etc. Dar le multumesc din suflet ca nu au incercat , niciunul, sa faca presiuni asupra mea –din acest punct de vedere.
    Dupa mine , ar fi de ajuns ca atunci cand se face istorie, sa fie inclus un capitol “istoria religiilor” unde sa se explice ce este religia, cum a aparut, care sunt diferentele dintre crestinism, islamism, iudaism etc. De ajuns !
    Fiu-meu a scapat dar am colegi cu copii mici si cand ii aud ca discuta despre cum se face religia la scoala ma apuca amocul...
    Repet :mie mi se pare indoctrinare !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Culmea este ca in 12 ani am senzatia ca nu se face o astfel de conexiune cu restul lumii pentru a invata si despre ce cred astazi alti oameni in lume sau despre ce au crezut alte civilizatii disparute ... beneficiul cultural = 0 deci curat indoctrinare

      Ștergere
  4. Holy shit!
    Ora de religie ma ingretosa si pe vremea mea (si am prins-o din clasa a 4-a si pina la terminarea liceului), dar niciodata nu ajunsese la un asemenea nivel de prozelitism...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Culmea este ca ca era foarte posibil sa existe o perioada mai scurta de studiu dar cu un beneficiu intelectual mai mare prin studierea fenomenului religiei in general ... Nasol este ca n-ai cum sa te feresti desi se spune ca e optionala. Ce te faci cand ora de religie e fix la mijlocul programului iar pentru copilul al carui parinte decide ca nu vrea religie nu exista alternativa in ora respectiva? Poti sa ai pretentia sa stea pe hol?

      Ștergere
  5. măcar la orele de socialism-sau-cum-dracu-le-spunea de pe vremea mea mai făceam cîte o limba română, cîte o matematică...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Culmea e ca s-ar putea folosi mai bine acest timp de indoctrinare daca ar exista alternative, dupa cum ii spuneam lui Valentin de mai sus (caruia ii si multumesc pentru vizita ca si lui Mirel caci ambii sunt pentru prima oara comentatori aici). Adica scoala ar trebui sa ofere acea alternativa caci eu cred ca as da copilul mai curand la studiul desenului tehnic, al unui instrument muzical sau al unui domeniu comun la americani - educatie casnica. Sau cum era cand eram noi mici - lucru manual, de dadeau fetele cu acul iar baietii cu traforajul.

      Ștergere
  6. Poate ar fi bine sa fim putin mai circumspecti ... sunteti siguri ca biserica a fost consultata privind ceea ce un neica nimeni ( autorul manualului ) a scris in interior? Nu sunt religios si nici prea dus la biserica ( exceptand fotografierea usilor de biserica :) ) insa stiu ca una din metodele de a ataca o institutie sau ideea este prin sustinerea stridenta, partinitoare si cu tendetiozitate ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Culmea e ca si daca as vrea sa fac o mica manipulare in acest sens tot nu mi-ar iesi caci pe coperta publicata mai sus troneaza atat patriarhia cat si ministerul :) Manualul nu e nou, e la a treia mana deci e de mult pe piata, cineva ar fi vazut pana acum anuntul contrafacut de tutori ...

      Ștergere
  7. Daca este la a treia editie nu prea mai exista scuze ...
    Am si eu o intrebare tehnica: daca ai un copil mai destupat la minte si care nu poate sa spune aceste ineptii .. daca este asculta si spune altceva ... poate lua nota patru?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu cum o sa fie. A mea nu se culca seara pana nu-si face rugaciunea cum a invatat-o "mamaie". Nu ma supara, foarte bine daca are o pornire personala sincera. Mai ales ca i-am tot citit diverse povesti cu Nastratin Hogea, cu legendele Olimpului, cu Siegfried si Crimhilda asa ca i-am tot spus si cum e cu zeii de demult, cum e cu musulmanii samd. Cursul de religie de la scoala nu-i aduce nimic ba chiar o tampeste iar calificativul n-ar trebui sa conteze daca religia e, de fapt, optionala. Am sa verific cum se intampla din punct de vedere administrativ notarea la religie.

      Ștergere
  8. Dar care e problema ca isi spune seara rugaciunea?...si care e problema ca merge la ora de religie daca ei ii place? De unde ideea ca o tampeste ora? Daca profesorul este bun si stie cum sa faca elevilor sa le placa poate sa aiba la indemana si manualul scris de un analfabet si tot frumos va preda. Daca unii nu inteleg o credinta sa nu se grabeasca sa dea cu pietre, ca n-or fi ei perfecti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Credinta o inteleg. Nu inteleg de ce credinta trebuie invatata in scoala, mai ales in maniera asta primitiva. Nu prea mai suntem in epoca in care o cometa parea o veste divina. Or materia "Religie" din scoli pare ca este calibrata pe acest tip de gandire.

      Ștergere