vineri, 30 noiembrie 2012

PATRIOTARZII

În ultimele săptămâni am fost martorii unei agresive campanii propagandistice în cel mai pur stil de “cântare a României”. Dacă pe vremea lui Ceauşescu ignoram falsitatea asta pentru că o legam de politica de îndobitocire, atăzi eu nu o pot suporta cu acelaşi calm şi de aceea schimb canalul. Raiden mi-a luat-o înainte cu un foarte bun articol în stilul său “sever dar aspru”. Sunt cu totul de acord cu tot ce a scris acolo şi i-am promis că voi scrie un articol de sprijin, cu argumente care datează de 200 de ani. Am fost şi sunt de părere că o ţară nu este aşa cum o descriu locuitorii săi (mai bine zis cei ce au puterea de a propaga o astfel de descriere) ci aşa cum o percep cei din afara ei. Cu cât descrierile sunt mai vechi şi mai convergente către anumite concluzii, cu atât mai de luat în seamă devin acestea. Graţie bunăvoinţei americane (drum bun, cale bătută Giten... !) am găsit pe internet această preţioasă carte scrisă de unul dintre primii diplomaţi britanici trimişi prin părţile noastre:
 
Mulţumesc bibliotecii Universităţii din Michigan că a permis Google Books să distribuie gratuit acest document ce trebuie citit cu atenţie de la un capăt la altul căci se vede treaba că obiectivitatea sa îl face atât de util în a descrie de fapt esenţa României.
  
Autorul spune în câteva locuri că aici este o ţară frumoasă, cu multe bogăţii şi că oamenii simpli ar fi unii cumsecade în fondul lor. Dar cel mai important este că remarcă, aşa cum remarcăm încă şi azi, că soarta a îngrămădit aici toate resursele posibile, resurse pe care alţii le au numai selectiv iar alţii nu le au deloc.
 
Vedem însă că posmagii întotdeauna trebuie muiaţi de alţii, ajutaţi dacă se poate, de o clasă de îmbuibaţi locali ce devin corupţi şi profitori atunci când au pâinea şi cuţitul în mână:
 
Cu alte cuvinte, aici sunt atât de multe resurse iar solul este atât de bogat încât o guvernare normală ar putea stabili aici Raiul pe pământ. Dar dacă nici după 200 de ani nu s-a întâmplat asta este pentru ca noi suntem proprii noştri “ungureni” şi ne alegem întotdeauna cei mai străluciţi conducători, deştepţi şi cu coloana vertebrală zdravănă. N-am mai pus ghilimelele căci sunt convins că oricine citeşte ştie unde să le pună …  
Dar cine sunt aceşti oameni care ne conduc destinele? S-au schimbat oare sau esenţa lor e cea arătată de acest domn Wilkinson? Eu zic că România e asta care a fost, este şi va fi şi mai departe pentru că se bazează pe această plămadă socială. Adică vă miră că “baronii locali” sunt cu atât mai puternici cu cât sunt mai ignoranţi şi mai bădărani? În fond, bădărănia şi-a croit loc până la reprezentarea supremă, în persoana aşa zisului “şef al statului”. Nu e un accident, e o constantă istorică. Banul este singurul scop aşa că poţi să dai şi cu excavatorul în cetatea Sarmizegetusa (Hunedoara), poţi să sapi fundaţia catargului marelui drapel chiar în cimitirul cel mai vechi de lângă biserica oraşului (Bistriţa), poţi să permiţi construcţia unui mall în buza celei mai vechi moschei (Constanţa) şi nu vei avea nimic de pierdut. Poporul nu se supără ci te alege mai departe. Cu cât eşti mai bădăran cu atât eşti mai bine văzut şi cu cât eşti mai educat cu atât mai repede “eşti învins de sistem”.

 
Vă miraţi că sunt unii care mănâncă covrigi din pungă, stau în cea mai groaznică adunătură de blocuri dar au Lamborghini şi ultimul tip de “smart phone”? Nu vă miraţi, e o chestie genetica:
 
Vi se pare că o mulţime de proprieăţi sunt neglijate iar o mulţime de case cu totul inutile prin numărul excesiv de camere ce nu pot fi nici încălzite şi nici locuite tot apar? Cred ca nu e cazul, lucrurile sunt specifice locului:

Vi s-a întâmplat să aveţi dificultăţi în a spăla sau a coase ceva din cauza crucii din calendar? Vi se pare că zilele în care aveţi de rezolvat ceva la o instituţie publică şi nu puteţi pentru că e ghişeul închis sunt prea multe? Dar de ce?

Nu înţelegeţi succesul cârciumilor din “centrul istoric” şi nici nu vă explicaţi succesul atâtor posturi de televiziune sau radio bazate pe vulgar, trivial şi stupiditate? Ştim cu toţi că PRO Tv e de referinţă, inclusiv în propagandele patriotarde ce ne copleşesc recent dar poate nu ne punem problema de ce. Păi iată că succesul se pregătea printr-un studiu de piaţă încă de acum două secole:

Ah! Religia! O înţelegeţi? Cunoaşteţi semnificaţia textelor religioase? Sau vă mulţumiţi să staţi la o coadă incredibilă la nişte moaşte? Câţi dintre dumneavoastră ascultaţi textul slujbei când vă aflaţi în biserică? Poate că ar trebui să aflăm că nimic nu s-a schimbat în mentalitatea românească aşa că iată de ce manualele de religie au fost băgate pe gâtul elevilor în forma în care există el azi:


În fine, omul care aşteaptă votul nostru nu este departe de această concluzie veche de două secole:

Poate că ar trebui să nu ne identificăm cu acest tip de caracter, descris de altfel la fel de pitoresc şi de către Nicolae Filimon în “Ciocoii vechi şi noi”. Până la urmă nu aceşti oameni ne definesc, “poporul suntem noi”. Şi cum era poporul în 1820 şi cât s-a schimbat el? Credeţi că e întâmplător că în lista proprietarilor de pe strada Franceză din capitala anilor 1860 numele româneşti erau ale cârciumarilor iar prăvăliile meşteşugarilor de orice fel erau ţinute de evrei, nemţi sau alte naţii?
 
Da, frumos spus. Poate că avem o speranţă că vom deveni cândva o societate. Care să se poată organiza şi care să reacţioneze când e călcată în picioare. Dat fiind însă caracterul “poporului” nu cred că o să se întâmple asta prea curând. Căci întotdeauna se vor aduna mai mulţi oameni pe un stadion ca să strige “..ie Steaua!” decât în faţa Cotrocenilor ca să ceară socoteală pentru că 7,4 milioane de oameni au cerut plecarea personajului care pretinde că îi reprezintă. Din nou, o să stăm să aşteptăm să vedem “ce-o vrea Dumnezeu” pentru noi:

 Cred că ştim cu toţii că nu există călător străin care să nu fi scris, desenat sau fotografiat ţiganii din părţile noastre. Nu vi se pare trist că în loc ca ţiganii să se “românizeze” trăim un accelerat proces în care românii se “ţiganizează”? Acceptăm în genunchi până şi impunerea denumirii de “rom”, cuvânt inventat în ultimii ani de politica mondială şi care ne pune pe noi într-o situaţie delicată în lume căci ignoranţi şi idioţi sunt peste tot ǔn Europa şi nu puţini sunt ăia care sunt convinşi deja de identitatea între “Rom” şi ţinutul ăsta pe care ne încăpăţânăm să-l numim “ţară”. Dar asta e o altă mămăligă de peşte …

Închei cu esenţa surprinsă de acest englez, fost consul în principate:

Pentru că, până la urmă, oricât ar momi cineva poporul român cu culorile naţionale,

România a ajuns să fie cu adevărat un loc “binecuvântat de Dumnezeu” de care populaţia locului îşi bate constant joc şi îl aduce în starea asta:

Sunt român şi nu pot spune că sunt mândru de asta. Fireşte, la cel mai mic succes al unui conaţional mă bucur căci capăt speranţa că nu aparţin unui trib de pitecantropi ci de o naţiune care-si merită locul în Europa. Pe lângă medaliile olimpice v-aţi uitat totuşi vreodată la lista premiilor Nobel de-a lungul timpului? Elevii medaliaţi la olimpiadele ştiinţifice au avut vreo altă satisfacţie naţională decât aceea că li s-au deschis porţile occidentului căci altfel ar fi perfect inutili aici? Nu pot nici să ma ruşinez că sunt român dar am un fel de ciudă. Căci ţara olandezilor e fără resurse dar făcută încet, încet de ei înşişi în timp ce pleaşca românească are tot ce-i trebuie însă e încet, încet distrusă noi înşine. Noi rămânem la stadiul în care autostrăzile ungureşti se opresc nedumerite în graniţa noastră, în care bulgarii fac un drum care se termina în podul de la Calafat căci noi nu putem mai mult, rămânem ţara în care nu s-au construit în ultimii 25 de ani niciun teatru, muzeu sau spital public dar le distrugem pe alea care erau. Suntem ţara în care trenurile circulă mai lent decât acum 100 de ani. Şi nicio scamatorie publicitară cu steaguri agăţate printre chiloţii din balcon (care mă duce cu gândul la gorilele pe cale de dispariţie care au plăcerea de a se bate cu pumnii în piept) nu cred că poate aduce ceva consistent în sprijinul evoluţiei noastre. De aceea eu mai cred că ăia mai deştepţi dintre noi şi-au dat seama că, de fapt, “Pe-al nostru steag e scris uşchire” …

18 comentarii:

  1. O postare dură în prag de 1 Decembrie, dar asta e, nu se poate face nimic, un popor defect genetic, cei care-i aparţin se acomodează cu tarele respective :)
    La mulţi ani, România! La mulţi ani, români! La mulţi ani Adrian!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani Acuvio! Sa fim optimisti la gandul ca nepotii nostri ar putea sa apuce o societate civilizata desi nu cred! Uita-te la anonimul de mai jos. E nemultumit cand afla ca in tara asta nu s-ar fi nascut in veci un Bach si nici n-ar fi existat in veci vreun arhitect precum cel mai umil dintre arhitectii italieni din urma cu secole pentru simplu motiv ca natia a fost indolenta, analfabeta si total neinteresata de vreun progres intelectual si de civilitate. Pana nu ne-au tavalit austriecii si rusii si ne-au tarat in lumea civilizata ... Vremea normalitatii s-a incheiat din pacate cand Carol II a dezertat ca sa se insoare cu o parasuta. A mai rezistat din inertie pana cand ne-am procopsit cu comunistii.

      Ștergere
    2. "Pana nu ne-au tavalit austriecii si rusii si ne-au tarat in lumea civilizata .."
      Rusii ?
      RUSIII ?
      Prietenas,mai citeste din carti,lasa wikipedia,vad ca te-a influentat propaganda rosie.

      Ștergere
    3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    4. Vorbeste de infl. ruseasca din sec XIX, nu din sec XX, prietenas.

      - Beren

      Ștergere
    5. @Anonim: eu sa citesc carti si sa las wikipedia !?? Eu zic ca ar trebui ca matale sa rasfoiesti un abecedar inainte sa-mi recomanzi mie asa ceva dupa felul in care pui problema. E clar ca habar n-ai ca limba franceza a fost popularizata de ofiterii rusi, ca rudimentul de constitutie numit Regulament Organic a fost introdus de ocupantii rusi sub comanda lui Kiseleff. Daca nu erau ocupantii austrieci in 1854 la Bucuresti probabil ca ar mai fi trecut ani pana sa aiba strazile nume. Pune mana si descarca lucrarea asta a lui Wilkinson si citeste-o (presupunand ca intelegi trei vorbe in engleza)! Pana si el spune ca primele prospectiuni geologice in principate au fost facute de rusi, asa ca exemplu. Asa ca "prietenasule viteaz" cu idei preconcepute dar duhnind de ignoranta, du-te matale si mai citeste cate ceva si abia pe urma sa te burzuluiesti la mine. Eu postez aici numai lucruri cu documente in spate. Si am mii de documente pe care ma bazez.

      Ștergere
    6. @Beren: corect, mai exact influenta de mai inainte de 1848. Rusii, urmarind interesul lor si nu binele nostru, au introdus in principate semintele administratiei moderne. In ce priveste austriecii, cred ca oamenii din Suceava si din Botosani simt si acum efectele administratiei acestora. La Craiova nu prea a avut efect dat in Bucovina cu siguranta se cunoaste.

      Ștergere
    7. @Beren , stiam,interventia ta e inutila.
      @Adriane ,permite-mi sa-ti las un link
      http://www.cotidianul.ro/interesant-o-alta-istorie-ascunsa-de-marii-istorici-ai-institutului-de-istorie-nationala-184823/

      Facultatea inca o fac in limba engleza,deci bajbaiesc pe acolo 3 cuvinte in engleza..
      Bun!
      Legat de istorie,banuiam ca te referi la perioada sec XIX,n-aveai cum sa te referi la secolul XX.Era prea de tot..
      Articolul iti da mura in gura,daca vrei sa pricepi bine,daca nu,nu.
      Cand rusii s-au mai pripasit pe la noi prin tara ,1711 , 1739 ,1812,sunt sigur ca stii cu ce ocazie,nu mai trebuie sa precizez,n-au avut bunavointa de a pleca cu mana goala.
      De obicei mai luau un cal,o vaca,pe Mariuca nevasta lu' Nea Gheorge s.a.m.d.
      Cat despre Regulamentele Organice..serios ?Asta pare un argument adus in discutie de un pusti de liceu.
      Au popularizat limba franceza?
      And why the fuck we should be feeling proud 'bout that ?

      Ștergere
    8. Imi place cand primesc lectii de la intelepti. Dar nu ma topesc sa citesc articole varzoase, nesemnate si fara surse bibliografice care sa indice "pe ce se bazeaza" (cum spunea personajul Moromete). Ce spune articolul n-are nicio legatura cu ce am scris eu aici despre rusi. Jafurile si pagubele produse le-am adus si eu in discutie printr-un document inedit care arata ca Effingham Grant a fost pagubit de armata imperiala in 1877. Permite-mi sa-ti las acest link:http://a-craciunescu.blogspot.ro/2010/02/despre-conacul-belvedere-grant.html
      Dar poate nu pricep eu mura in gura. Poate n-am depasit stadiul de pusti de liceu. Desi am facut si eu un master in Belgia (in engleza si in franceza) in urma cu 15 de ani, pe vremea in care, cum se zice pe la noi, matale inca erai ocupat cu joaca in tarana ...
      Totusi, eu chiar am citit regulamentele organice si inteleg ca au adus nu numai o ordine si o regula in administratie dar, astea fiind aproape identice in Moldova si Valahia, au si grabit (involuntar efect pentru rusi evident) integrarea provinciilor si unirea lor in cele din urma. Populariazarea limbii franceze a dus la valul de tineri plecati la studii in Franta. Asa cum prezenta austriaca in Bucovina a facut din multi moldoveni (inclusiv Eminescu) studiosi la Viena si in alte parti cu cultura in limba germana. Altfel, precum personajul Dinu Paturica, ar fi continuat sa foloseasca alfabetul chirilic si sa invete trei surcele in greaca. Deci inca o data "daca vrei sa pricepi bine, daca nu, nu" rusii nu ne-au procopsit cu un sistem administrativ modern care sa-l inlocuiasca pe ala falimentar otoman pentru ca ne-au vrut binele ci pentru ca au crezut ca e interesul lor. Ia un citat de la un domn numit Rusnac Mircea care preia un jurist rus:

      „În realitate, ceea ce se numeşte «dreptul administrativ» nu exista în principatul Moldovei şi desigur nu s-a putut găsi nici în Basarabia; dreptul şi îndatorirea administraţiei locale nu au fost determinate de nicio lege; ispravnicii şi ajutorii lor «ocolaşii» în ţinuturi şi «căpitanii» în târguri, erau cu totul arbitrari şi numai destituirea lor putea să aducă un corectiv temporar; iar responsabilitatea în funcţiune a demnitarilor, care nu exista în principate, n-a fost de asemeni cunoscută în Basarabia, până când legiuirile imperiului n-au fost extinse în această provincie.”

      si o parere a unui conte rus in 1810:
      „M.S. Împăratul, considerând Moldova şi Valahia ca provincii ale imperiului său, şi care, prin urmare, vor fi administrate cu legile imperiului său, a hotărât să suprime în aceste teritorii executarea drepturilor ce sunt practicate numai în Turcia… orice individ născut în aceste provincii nu trebuie să fie considerat altfel decât un supus rus.”

      Deci era interesul lor. Efectul pe termen lung a fost in avantajul nostru; asta nu sterge deloc jaful permanent care le sta in caracter rusilor. Si pentru ca niciodata nu se poate spune despre o anumita parte ca face numai lucruri rele, ocupatia ruseasca a dus si la aparitia de spitale. Imi permit sa-ti recomand un link, tot cu documente citate: http://www.a-craciunescu.blogspot.ro/2012/01/comorile-filantropiei.html

      Ștergere
  2. Scrii urat,m-am plictisit citindu-te.
    Ce vrei sa demonstrezi?Care-i solutia ta?
    Arati similaritatile secolului XIX cu ale momentului actual..ar trebui sa fie cineva dat pe spate?
    N-ar trebui sa fim patriotici? Pai si ce ne mai ramane ma,ne intoarcem fata catre UE a.k.a the fourth reich ?
    Dimpotriva,salvarea e in noi..e adevarat..cateva milioane de romani ar cam trebui sa dispara,aia cocalari,aia cu mentalitate "vreau sa moara capra vecinului",aia care sunt ofticati ca sunt romani.
    Inca ceva,asta cu "Am fost şi sunt de părere că o ţară nu este aşa cum o descriu locuitorii săi (mai bine zis cei ce au puterea de a propaga o astfel de descriere) ci aşa cum o percep cei din afara ei." , Da ma..e descrisa mai bine de aia din exterior,aia care mananca mere si vorbesc despre pere,si au impresia ca stiu tot despre o tara atunci cand o viziteaza.
    Nu stiu cine esti,am dat peste blog intamplator.
    Celalalt articol la care faci referire e la fel de suparator la privire.
    Frustati.
    Binepa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai inteles nimic pentru ca nu esti in stare sa citesti. Binepa!

      Ștergere
  3. Foarte interesant. :) Si tot despre cum ne vad altii: http://www.youtube.com/watch?v=vuj-qjyUjxY

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiindca tu ma cunosti si ai avut rabdare sa citesti, ti-ai dat seama ca ma refer la statistici si la lucruri globale aici. De exemplu, sa nu se inteleaga cumva ca am ceva impotriva tiganilor ca indivizi. Ma bucur sincer ca USL l-a lnsat in cursa electorala pe Damian Draghici, sunt fan Madalin Voicu, admir ce a facut Luminita Cioaba si asa mai departe. Insa dupa cum stim, nu individualitatile determina caracterul general intr-o statistica. Dimitrie Cantemir nu suplineste lipsa a sute de ani de barbarie prin lipsa oamenilor de stiinta, a scriitorilor, a muzicienilor, a pictorilor sau sculptorilor (de exemplu). Grosul populatiei face ca zdrobitor Ion Iliescu sa ne fi condus atunci cand Ion Ratiu era o alta optiune, judecata colectiva a facut ca azi sa fim reprezentati de Basescu in timp ce Antonescu s-a clasat abia al treilea. Eu zic ca e relevant. E relevant ca dintr-o mama nobila britanica si un tata nobil de veche vita germana, tara asta a facut din Carol II un dezertor, un om care si-a umilit sotia, a introdus o dictatura personala si apoi s-a insurat din nou cu o parasuta ... Comunismul n-a fost atat de agresiv aici degeaba. N-am fost unguri, polonezi sau cehi pentru ca nu aveam cum sa fim din cauza fondului social majoritar. Eu spun ca patriotic ar fi sa ne recunoastem toate partile proaste si foarte proaste pe care le avem pentru a putea sa ne miscam in fine catre civilizatie. Sa facem in asa fel incat sa avem toate motivele de mandrie pentru romanii de acasa si nu pentru toti cei care au reusit in strainatate. Sa facem in asa fel incat sa ajungem sa avem oameni ca Neagu Djuvara considerati a fi de succes si nu d'alde Becali.

      Ștergere
    2. Da, sigur ca am inteles si ce ai scris si ce vrei sa transmiti. :)

      Ștergere
  4. Sincer, n-am prea inteles necesitatea sublinierii si a comentariilor.

    Documentul ala e o comoara in sine. Felicitari pentru descoperire. Acum ar trebui sa devina pentru multi lectura obligatorie :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost un anonim in vizita care nici cu sublinieri si cu comentarii n-a inteles nimic; s-a plictisit. Am subliniat pasajele ca sa imi fie mai usor sa selectez paginile. Iar comentariile sunt doar relativ la acele pasaje, un fel de vorbit de unul singur ... Am vrut sa spun mai multe dar m-am rezumat la a arata ca unele lucruri nu se schimba si ca ele sunt esenta explicatiilor pentru starea curenta a natiei. A se vedea si postarea care pune in evidenta atitudinea unor membri ai "guvernului revolutionar" de la 1848. Unele lucruri ar trebui spuse mai des si de mai multa lume.

      Ștergere
  5. Excelent comentariul, ca și răspunsurile date celor care l-au comentat. Este lucid și analitic, perfect argumentat. Sigur, nu trebuie să ne facem prea multe iluzii privitoare la viitorul națiunii, dar trebuie să folosim fiecare prilej să demascăm minciunile patriotarde, istoricii care lustruiesc realitatea. Da, unele lucruri ar trebui spuse mai des și de mai multă lume. Felicitări sincere !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si comentariu. Nici eu nu pot suferi lustruirea realitatii, asa cum spuneti. Pe de alta parte, nici nu putem adauga mai mult noroi acolo unde lucrurile sunt doar un pic prafuite pentru a fi si mai tragice decat sunt ele in realitate. Sa luam de exemplu lipsa unei industrii romanesti vreme indelungata, in timp ce la Resita se produceau tot felul de lucruri din fonta si mai tarziu din otel. Asta nu inseamna ca in Bucuresti nu se construiau Hala Ghica, sau Hala de peste ori Hala Traian unde reperele erau importate. La Hala de peste importul era din Belgia nu de la Resita. Macazele si liniile de tramvai veneau din Germania samd. In conditiile acestei lipse locale, e totusi cu atat mai meritoriu ca in 1895 se inaugura cel mai lung pod din Europa (cred ca o vreme si din lume la acea data) la Cernavoda. Care pod, dupa parerea mea, ramane unul dintre cele mai elegante din epoca.

      Ștergere