marți, 11 iunie 2013

MICI DETALII 5

In urma cu ceva vreme, Usierul de serviciu avea un articol despre placutele de identificare a producatorilor de usi, rulouri si alte asemenea. Am fotografiat si eu (o fi disparut intre timp ?) un asemenea semn, pe strada Doamnei. Este vorba de foarte cunoscutul producator Weigel:
In anul 1891, Weigel semna o oferta pentru confectionarea din metal a unor adaposturi pentru statiile de tramvai (Arhivele Nationale, Fond PMB Tehnic, dosar 13/1891):


Dar stie cineva despre producatorii de geamuri ornamentale? Un atelier era in strada Saturn nr. 8 (o strada disparuta din zona Izvor):


Acesti mesteri produceau astfel de materiale decorative pentru tamplariile vremii (casa cu aceste detalii este din 1890):


Nu numai in Bucuresti gasim asa ceva dar si in zona veche a Brailei (o casa din strada Gradina Publica si Golesti):


Nu stiu cat vor mai exista astfel de marturii ale unor produse specifice finalului de secol XIX. Geamul tratat chimic cu acid fluorhidric era scump. Ulterior se facea mai ieftin prin sablare iar acum exista autocolantele si alte imitatii. Dar maestrii ai sticlei decorative inca mai exista si fac lucruri fabuloase. Cel putin la altii.
De acolo am selectat la intamplare o imagine, cu alt tip de decoratie pe sticla:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu