joi, 4 iulie 2013

Centralizarea regionalizarii sau derapajul politic in cultura 2

Un personaj politic malefic spunea de curand ca nu mai este la varsta pubertatii ca sa creada orice spun niste anume politicieni. De exemplu, se spunea ca au existat deficiente in activitatile comisiilor zonale ale monumentelor istorice care impun desfiintarea acestora. Vreti niste exemple? 
Iata unul de la Iasi: 
Sau ce spunea dl. dr. arh. Virgil Pop in urma cu mai multa vreme la Cluj: 

La fel pot sa spun si eu ca, la varsta mea, nu mai pot sa cred in coincidente. De exemplu, as putea sa cred ca e o coincidenta ca in prima sedinta a comisiei monumentelor istorice eliberata de "conflicte de interese", in sectiunea sa de urbanism si zone protejate, s-a dezbatut problema Rosiei Montana. La fel as mai putea sa cred ca e o coincidenta ca, dupa ce s-a schimbat guvernul, a fost inlocuit secretarul de stat pentru patrimoniu care, pe problema demolarii Halei Matache, ridicase probleme de procedura si de incalcare a unor principii din domeniul pe care-l avea in sarcina. Coincidenta sta in faptul ca noul secretar de stat a introdus problema Halei Matache la mai putin de doua saptamani de la instalarea in functie, la capitolul "diverse", in dezbaterea CNMI si a smuls un aviz ca sa fie Oprescu in legalitate. Hala s-a dus imediat. In acelasi loc unde e probabil stocata (?) piatra cubica.
Pai nu cred in astfel de coincidente. Mai ales ca vedem in ultima vreme tot felul de alte mici ciupeli legislative pe care unii le mai observa si le anunta dar la care lumea nu reactioneaza, in buna traditie romaneasca, in niciun fel. O chestiune ar fi recenta adoptare a unei legi care vulnerabilizeaza niste zone protejate in ce priveste organismele modificate genetic, motiv pentru care au fost mitinguri de protest uriase in alte tari. Care in principiu sunt mai civilizate decat a noastra. Vedeti insa ca asta se pupa cu diminuarea drastica a timpului in care se poate reactiona la astfel de mitocanii caci exista pe teava un proiect de lege care sa faca acest lucru in raport cu procedurile de evaluare pe mediu! Fireste, o coincidenta. 

Am rugat pe inepuizabilul Acuvio sa ma ajute si sa imagineze cateva combinatii de imagini in relatie cu Cappadocia. A fost generos si s-a orientat si asupra altor situri de patrimoniu mondial UNESCO. Adica am vrut sa vedem daca situatia Rosiei Montana s-ar suprapune peste Cappadocia, oare turcii ar proceda la fel? 
Iata cum ar fi daca turcii ar da de petrol acolo: 

Ce-ar face englezii daca vantul ar fi suficient de bun la Stonehenge? 

Dar daca Iordania ar geme de aur la Petra? 

Pare de negandit nu? Asadar intreb si eu mereu: de ce la Rosia Montana ar trebui sa acceptam asa ceva? Si, mai ales, ceterum censeo ... luxemburghezii si elvetienii sunt printre cei mai instariti oameni din lume in ciuda faptului ca ei nu au nicio resursa minerala si nici macar iesire la mare !

2 comentarii: