miercuri, 17 iulie 2013

George Mandrea sau grajdul negasit ce iti place, altuia nu-i face

Pentru ca in articolul anterior mentionam semnatura arhitectului George Mandrea, "capul serviciului cladiri" (unii spun ca a fost arhitect sef al orasului ceea ce nu e exact) din serviciul tehnic al primariei Bucurestilor, am zis sa arat ceva  proiectat de el. George Mandrea este cunoscut pentru ca este autorul castelului de apa numit Foisorul de Foc ce adaposteste azi Muzeul Pompierilor. In titlul articolului am amestecat insa mai multe lucruri despre care vreau sa vorbesc aici.
Primul este legat de faptul ca, destul de recent, am facut o cercetare pentru niste case disparute din strada Minervei, azi Vasile Conta (azi insemnand cu incepere din 1907). Anterior mai fusesem implicat in cercetarea arhivelor pentru aceasta strada in mod indirect, prin studiul ce se facea pentru toata zona protejata nr. 32 Vasile Conta. Si cu toate astea, proiectul casei din strada Minervei nr. 8 din 1893 a scapat periajului arhivelor; a aparut dintr-o cercetare cu alt scop, intamplator. Casa mai exista si azi, chiar daca are o travee in plus: 

La 1893, Mandrea semna un proiect pentru Ioan Rozescu, noul proprietar de atunci al parcelei care pe planul de aliniere al strazii din 1889 (ce se afla la AN-DMB, fond PMB Alinieri) apare ca trebuia partial expropriata pentru aducerea pe linie. Pe acest plan, numele vechiului prorietar (Gheorghe Roman) este taiat si inlocuit cu inscrisul "Rozescu", alaturi de indicatia '93 care confirma data proiectului de autorizare de care vorbim aici. In 1895 casa era deja facuta iar proprietarul este inscris "Ion Orozescu", nume corectat in 1911 cu "Ion Rozescu":


Am mai aratat ca Mandrea fusese un functionar al primariei care putea confirma sau infirma respectarea regulamentelor cu consecinta in autorizare sau respingerea autorizarii. La o postare cu eticheta "Gottereau" chiar il vedeam semnand sub viza autorizarii lui Paul Gottereau:
 
Pentru acea cladire, Mandrea facea initial urmatorul referat de respingere a autorizarii : "Se refuza, curtea cladirii nefiind 1/3 din suprafata proprietatii" - referire la faptul ca, atunci, regulamentul interzicea ceea ce am numi azi un "P.O.T. mai mare de 66%".


Trei ani mai tarziu, in Minervei 8, arhitectul Mandrea gandea ca poate incalca regulamentul de constructii pe care ar fi trebuit sa-l stapaneasca la perfectie dupa ce fusese "capul serviciului cladiri" din primarie. Regulamentul interzicea plasarea grajdurilor la strada, cu ferestre spre spatiul public, asa cum desenase el proiectul acestei case. Si uite asa Mandrea s-a vazut la randul sau refuzat in ce priveste autorizarea acestui proiect (AN-DMB, fond PMB Tehnic, dosar 16/1893):
S-a facut "decat" casa pana la urma. Si aia, dupa cum vedem, are o fereastra in plus fata de ce desenase arhitectul. Situatia unei erori de desen am mai mentionat-o si in alt caz, al casei vechi din Selari 14 care, desi avea 6 travee, un proiect de la 1900 o reprezenta avand 5. 
Si-am incalecat pe-un proiect si v-am aratat iar cum era defect ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu