vineri, 23 august 2013

AMENDAT

Am primit azi prin curier amenda de la CNADR pentru ca am circulat fara plata taxei de drum prin Prahova. Platesc an de an taxa de drum in formula maxima, cea anuala. Mai uit cand imi expira ... Anul trecut am platit-o inainte sa plec la mare si expira pe 27 iulie. Pe 29 m-au sanctionat oamenii legii. E vina mea, nu contest, desi mi-ar fi placut sa existe, pentru cei care platesc an de an, o avertizare atunci cand esti la 7, 5, hai trei zile de la expirare ca poate ca pur si simplu ai uitat. Adica sa te traga pe dreapta si sa-ti dea un avertisment, sa te poti opri la prima benzinarie si sa platesti. Inteleg totusi ca e un proces automat, pe baza de fotografie si prelucrare ultterioara. OK ...
Dar de ce in procesul verbal de constatare iti spune ca poti plati la banca si de fapt nu poti? Amenda e impartita in doua, 112,5 la DRDP (atat, un acronim) si 12,5 la Trezorerie. Aflu din procesul verbal si instiintare de plata in acelasi timp ca exista o intelegere cu niste banci (BRC, CEC si ...Banca Comerciala Feroviara precum si Romanian International Bank !!!) unde poti plati intr-un cont deschis la BRD sucursala Unirea. M-am dus repede la BCR si acolo aflu ca nu pot plati decat suma mare, aia de la Trezorerie nu, ca n-are nu's ce cod tranzitoriu. OK, zic, bat picioarele pana la Trezorerie ca nu-i chiar foarte departe. Acolo insa, surpriza! Trebuie sa intri pe internet sa ceri nu's ce numar de evidenta a platilor si cu ala sa te prezinti la ei! 
Idiotenia e introdusa prin OMFP  1870/2004 care a fost suspendata pana la 31.12.2103 de OMFP 1485/12.11.2012. Au ramas "imune" la suspendare platile amenzilor. Am sa pierd timpul sa vad despre ce- i vorba mai tarziu.
Bai tata, de ce puii mei nu scrieti asta in instiintarea de plata si ma trimiteti la banci privilegiate dar care nu pot face treaba iar la Trezorerie trebuie sa te prezinti cu manualul de plati online !??? Hai, inteleg, daca era amendata o loaza care a dat bacul acum si care era obligat de examene sa stie sa opereze un calculator poate ca era justificat sa inghita mizeria asta dar daca era mama amendata? Batea ea drumul la Trezorerie iar acolo ii spunea sa plece acasa ca sa se inregistreze online !? In ce tara traiti bai taxatorilor !? Pai daca impuneti asa ceva, puneti dracului un terminal cu acces online in holul ghiseelor ca sa nu bat eu drumul pana acasa daca n-am smart-phone cu acces la internet. Ete ca nici nu vreau smart-phone si nici codul de 666 fara de care nu pot sa cumpar sau sa vand dupa cum spune pseudoprofetia aia biblica de-i isterizeaza pe superstitiosi. Dar vezi ca dai peste episoade d'astea si superstitia incepe sa capete sens.
Eu insa vin cu somatie de plata acolo unde mi s-a comunicat in scris si vreau sa platesc suma aia de rahat (in fond)! M-am enervat si am stat acolo 15 minute pana mi-au operat plata. Care a fost in final de 13 lei in loc de 12,5 dar ce poti sa mai zici?
Colac peste pupaza, ca sa ma enervez total, nici masina nu mai porneste, probabil din cauza unei probleme de circulatie a benzinei. Problema este ca filtrul de benzina e legat de pompa si de rezervor si nu poate fi scos si curatat ... decat la un service.
De ce sa facem simplu cand se poate si complicat ?
Ca la arhive, unde trebuie sa platesti o taxa la posta ca sa fotografiezi documentele cercetate. E "decat" 7 lei dar pierzi timpul la cozi infernale la posta ca sa platesti suma cu pricina plus inca trei lei comision ca sa stea o tanti stresata sa bata cu putere niste stampile uscate peste hartia aia scoasa la imprimantele matriciale de acum 20 de ani. Daca ai asa ceva ca taxa, de ce nu pui dracului un automat de timbre fiscale in holul institutiei si in loc sa atasezi chitanta la cererea de fotografiere sa lipesti pur si simplu un timbru pe ea! Timp si nervi (ca practic nu poti face plata decat pentru a doua zi, mai trebuie sa faci un drum si sa mai pierzi o zi) si, pana la urma chiar si bani, oricat de mica ar fi suma. Lucru care se aplica si la alte institutii ale statului unde ajungi cu hartiile si ti se cere timbru fiscal. Pai dati-mi timbru fiscal, zici! Pai mergeti la posta, cale de-o posta de aici, ca noi n-avem, zic ei. 
Tara de cacat, construita pe o esenta a natiei: "NOI MUNCIM NU GANDIM!"...

6 comentarii:

  1. Bine ca am citit postul ... imi expira rovinieta luna viitoare :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucura ca jertfa mea nu a ramas zadarnica :)!
      Daca as fi fost mai contemporan cu tehnica pe care o avem la indemana mi-as fi pus o nota in calendarul de pe telefon si m-as fi trezit cu o alarma la momentul potrivit ... De acum asa voi face.

      Ștergere
  2. ...sau cretinismul romanesc "in actiune"!
    Vor bani dar nu stiu cum sa-i incaseze !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un fel de a-si lua cocoasa din spate si a mi-o pune mie.Cum e asta, o amenda impartita in doua plati distincte !? De ce nu in trei, ca putea sa mearga o parte si catre ministerul educatiei pentru un program de educatie a tinerilor in domeniul circulatiei rutiere ?

      Ștergere
  3. Repet : avem de-a face cu "cretinisme" in timp real. Ce ma intereseaza pe mine- cetatean- cum este defalcata valoare amenzii intre institutii? De aia exista calculatoare, de aia se pot concepe diverse programe care sa faca asta automat.
    Sute de milioane de euro s-au cheltuit
    pe diverse aplicatii ale institutiilor publice dar inca nu exista o baza de date comuna.
    Ca la americani : bagi "social security number" si afli tot despre individul respectiv
    Greu,greu...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta mi-aduce aminte de nesimtirea celor de la loterie care au avut tupeul sa insinueze ca au scumpit variantele si sa scrie asta pe bilete pentru ca 2% trebuia virat ca timbru al monumentelor. Nesimtirea era ca reglementarea nu vorbea de scumpire ci de clarificare destinatiei unei parti din incasari asa ca la valorile si incasarile respective, pur si simplu trebuia virata cota aia de 2% spre monumente. Si nu numai la ei la loterie ci la toti organizatorii de jocuri de noroc.

      Ștergere