marți, 13 august 2013

ROMANIA IN EXAMENELE DIN KENTUCKY LA 1912

Am dat intamplator peste un articol legat de subiectele date la examenul de absolvire a clasei a opta din anul 1912 din statul Kentucky. 
Niste oameni au gasit (la http://bullittcountyhistory.org/bullitthistory/bchistory/schoolexam1912.html) subiectele de acum 100 de ani si le-au dat publicitatii (am si lasat numele fotografiei exact ca la sursa):


Copiii aia invatau ceva carte astfel incat sa le foloseasca si sa stie pe ce lume traiesc, din toate punctele de vedere.
Uitati-va la subiectul 3 de la aritmetica si comparati-l cu ce s-a dat anul asta la examenul de la noi! 
Intamplator, la acest examen a fost invocata si Romania la subiectul al cincilea de la geografie. Dar uitati-va la ultimul subiect din acest segment. Copiii aia, care nu erau din Boston sau New York ci de undeva din Kentucky, era de asteptat sa poata enumera apele prin care ar fi trecut un vapor din Anglia pana in Filipine trecand prin Canalul de Suez! Eu sunt convins ca sunt elevi cu bacalaureat la noi care nici n-ar sti macar ca exista un loc numit Filipine! De altfel, sistemul de tampeala in care au fost aduse treptat generatiile urmatoare acestui examen este bine evidentiat de miile de aprecieri ale unor comentarii acide facute de americanii insisi la articolul de pe MSN de unde am zarit prima data subiectul asta. E interesant si de parcurs aceste comentarii pentru ca la noi s-a tins a se copia acest sistem cretinoid american care lasa cat mai jos stacheta pentru "a nu lasa pe nimeni in urma" si de a-i egaliza pe toti in prostie. 
Emblema acestui sistem este examenul grila sau examenul cu optiuni multiple de raspuns. 
Sau poate considerati totusi ca mergem in directia buna cu invatamantul.

2 comentarii: