sâmbătă, 1 martie 2014

GALANTARUL DE SAMBATA XVII

Sau cum era Albert Oppler obligat in 1903 sa faca pravalie la strada daca dorea sa-si deschida un "depou de lemne". Este vorba despre strada Dionisie 61 unde fiul lui Hoeflich Oppler dorea sa construiasca un depozit de lemne si un atelier mecanic.

Cu un an inainte, acesta construise o casuta pe un teren unde se mai afla o cladire pentru care exista o somatie de evacuare si demolare. Casa era chiar modesta:

In 1903, referatul functionarului de pe verso unuia dintre documentele cu corespondenta dintre Oppler si primarie arata ca cererea nu putea fi una regulamentara caci nu se putea face depozit de lemne in Ocolul I decat daca servea o pravalie la strada:

Iata cum arata acea micuta pravalie:


Toate astea le-am pus aici ca sa-i ajute lui Dan Rosca, pentru ca iar scrie o carte si aduna date despre magnatii Oppler si fii. Oppler "al batranu'" am vazut ca l-a imprumutat in 1879 pe principele Nicolae Bibescu cu o uriasa suma de bani in schimbul careia acesta ipotecase tot ce avea la Chitila. In 1883 Oppler il executa pe principe scotand la licitatie fabrica de zahar. Despre asta poate alta data. Despre ce am scris in articolasul asta ati putea sa va documentati la Arhivele Nationale, Directia Municipiului Bucuresti, in dosarele 134/1902 si 89/1903 din fondul PMB Tehnic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu