vineri, 27 februarie 2015

INDEZIRABILII SCARBOSI AU FOST DRAGUTI CANDVA

Nu, titlul nu este o parafrazare a versurilor unui cantec al lui Mircea Baniciu care imi place foarte mult. In cantecul respectiv auzim la un moment dat indemnul catre Scorpie si catre Ghionoaie: "Aduceti-va aminte ca ati fost femei candva!". Scormoneam printr-un dosar de arhiva cand am dat peste un document ce m-a dus cu gandul la recentul scandal legat de ICR Paris. Cineva din diplomatie daduse drumul unui document cu adnotari care caracterizau unele persoane invitate la o receptie ca fiind fie "indezirabil", fie "scarbos". 

Documentul meu e din 1860 si arata ca practica adnotarilor neatente nu este noua:


Este o petitie din care n-am inteles nimic pentru ca e scrisa cu caractere chirilice si destul de urat caligrafic. Pe verso se afla un referat cu caractere latine care explica nevoia de a amplasa o imprejmuire, modul in care ar fi trebuit facuta si o schita cu topografia zonei de amplasament. Pe schita asta sunt cateva nume de proprietari si ceea ce probabil ca n-ati observat:



In loc de un nume, inspectorul primariei a notat "Draguta vaduva" ! Sunt convins ca pentru acea draguta vaduva, inspectorul primariei nu era decat un indezirabil scarbos :)

Sursa documentului: AN-DMB, Fond PMB Tehnic, dosar 33/1860, fila 412

4 comentarii:

  1. Daca asa se prezenta situatia pe teren...omul, constiincios, a fost pe teren : -)

    Ce-mi place si aia "Stamate bragagiu" cu b chirilic

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scrierea in romana cu caractere chirilice poate fi descifrata doar in conditiile in care caligrafia este ingrijita. Majoritatea textelor din aceste documente sunt insa, din pacate, scrise extrem de neglijent ceea ce le face foarte greu de descifrat

      Ștergere
  2. Amuzantă gafa electronică. Fişierul excel de informare era corect pentu uz intern, cine pe cine invită, opinii personale, acum dacă a scăpat şi unii sunt iritaţi... scuze, sancţiuni, curs pc :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Posibil o consecinta a formei in care ataseaza Yahoo - pozele (afisul, invitatia) le face mari iar PDF si DOC sau XLS le lasa in scriere mica orizontala in partea de jos a mesajului. Poti foarte usor sa te inseli daca nu esti atent pentru ca ti se pare ca singurlele atasamente ar fi cele mari, pe care ti le arata ca imagine yahoo ...

      Ștergere