vineri, 15 ianuarie 2016

MICI DETALII. DE CULTURA NATIONALA ...

Cand m-am intors de la Chisinau, de la al treilea simpozion "Identitatile Chisinaului" din octombrie, am dat o fuga sa vad mausoleul de la Marasti. Acest loc de comemorare nu este marcat corespunator. Trebuie sa intebi daca esti pe drumul cel bun caci nu exista indicatoare rutiere ca lumea, pornind din nodul major de circulatie de la Tisita. Daca te deplasezi dinspre sud, foarte important este sa afli cum ajungi la Manastirea Brazi si la Schitul Soveja. Acelasi lucru si din sens invers, dinspre Marasesti. In rond mai poti afla directia spre cimitirul ostasilor germani si spre mai celebrul mausoleu de la Marasesti. In fine, daca te iei dupa harta clasica si te indrepti spre Marasti, apoi nimeresti chiar daca pe drum nimic nu ti-a confirmat ca esti pe drumul cel bun spre mausoleu. Insa abia cu putin inainte de localitate ai certitudinea ca ai mers pe drumul cel bun caci, in fond, Marasti are limite administrative mai largi decat satul insusi asa ca mausoleul ar putea fi oriunde in interiorul acestor limite. Am si ajuns mai tarziu din cauza asta caci la 17.05 eram cu cinci minute dupa inchiderea programului de vizitare ... Dar nu despre asta este vorba desi si acest lucru spune foarte mult despre ce inseamna istoria si cultura la romani. Problema e la situl comemorativ unde s-a produs o restaurare. M-a deranjat sa vad ditai placa amplasata pe una dintre intrarile la cripte. E ca si cum "Regio" a devenit inca un erou, alaturi de cei ce si-au pierdut viata pe campul de lupta. Pentru ca veritabilii eroi sunt enumerati pe o serie de placi amplasate pe ansamblul gandit in sensul asta. E adevarat ca programul "Regio" a asigurat finantarea restaurarii monumentului dar asta nu inseamna ca nu putea sa identifice un mod de afisare a acestui fapt distinct, pe un element independent de monument. Asa, "Regio" s-a identificat a fi cel dintai dintre eroi, cel mai cu mot dintre ei nu?


Si mai grotesc e panoul mare, de la intrarea in parcul comemorativ. Ca sa marcheze investitia unei RESTAURARI, panoul este amplasat prin sprijinirea lui de imprejmuirea originala, cu puncte de sudura pe aceasta.


La multi ani Eminescule! Bine ca nu esti martorul acestor badaranii facute in numele patrimoniului, deci al culturii ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu