joi, 15 februarie 2018

Despre Templul Credința

Am vazut o imagine la prietenul Vlah, unde am promis ca aduc completari. Iata pe scurt povestea acestei sinagogi construite in parcelarea RADORIN. Proiectul a fost intocmit in anul 1928 si semnat de un arhitect Mihail Doliner care locuia foarte aproape, pe strada Popa Farcas nr. 3. Constructia initiala era modesta, o sala mare cu coua closete:

Intr-un studiu relativ recent a fost nevoie sa caut diverse, asa ca am dat si peste articole din presa vremii. Unul din 1929 vorbea despre intrunirile care aveau loc in curtea acestei sinagogi.

Apoi, undeva in cursul anului 1934 s-a construit ce vedem azi pentru ca inspectorii primariei au gasit constructia facuta ilegal. Un referat solicita intrarea in legalitate si pe un dos de fila din dosarul acestei cladiri (la arhiva tehnica PMB, fond Primaria II Negru, dosar 890/1928) se gaseste si o schema de plan de situatie.

Deci nu exista proiectul cladirii actuale si nu stiu cine a desenat-o. Imaginea ei luata de la Vlahul:

Mai sunt diverse referiri la aceasta sinagoga in articole de presa mai vechi sau poate si mai noi insa eu nu ma ocupam in studiul meu de acest imobil, prin urmare nu prea le-am salvat pe masura ce le-am intalnit.

2 comentarii: