luni, 9 august 2010

Leapsa lui Raiden (ce nu-mi era adresata) pe art-deco

Chiar daca este un pic macelarita pe la tamplarii iar tencuiala sta sa cada mie tot mi se pare foarte elegant acest bloculet care, din cate stiu eu, e unul dintre proiectele lui Arghir Culina. Se afla in strada Jean Louis Calderon pentru cine nu recunoaste locul.

Asta as numi eu un exemplu de art-deco din Bucuresti. O cladire cu o structura rationala, de tipul celei moderniste/cubiste din perioada interbelica pe care se grefeaza unele decoratii ce joaca un rol definitoriu in definirea volumului sau in marcarea/accentuarea unor corpuri sau parti arhitecturale (accese, cornise, balcoane, parapete ale ferestrelor etc).

Altii ar include aceasta cladire din 1926 (I. Niga arhitect - cred ca ar putea fi tatal lui Traian Niga ce a activat in finele interbelicului si in anii '50-'60) in randul cladirilor art-deco caci lanternoul ce era cat pe-aci sa nu se realizeze din cauza refuzului initial al primariei de a autoriza acel element ar putea sa semene cu terminatia imobilului Chrysler din New York facut cu circa doi ani mai tarziu ... Ar fi doar o cautare cu lumanarea de asemanari totusi ... Cladirea exista si azi in strada Ion Ghica nr. 7 si a fost construita ca sediu central - Palatul Asigurarii Romanesti.
Desi se poate spune ca manifesta o oarecare tendinta spre un limbaj art-deco, aceasta este totusi o cladire de sorginte eclectica, mai curand cu elemente decorative din limbajul neoromanescului.

In general evit pe cat posibil incadrarea stilistica ferma atunci cand ma refer la o cladire, daca nu cumva expresia arhitecturala nu e suficient de evidenta intr-o directie sau alta.

6 comentarii:

  1. sa vezi ce o sa se supere Raiden...vezi ca ii sare tandara repede :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar vai! Ce este asta?? Leapsa, fara autorizatia mea?? :))

    Glumesc. Adrian, leapsa era adresata tuturor celor interesati, bucuresteni sau non-bucuresteni. Apreciez ca ti-ai facut timp sa faci aceste precizari.

    Imi place MULT sediul Asigurarii Romanesti din Ion Ghica. Fara noul bloc "Continental-Gradinita" ar fi ramas o zona superba.

    @ popescu - pierdut tandara. O declar nula.

    RăspundețiȘtergere
  3. Muie la iehovisti, mormoni si atei!

    RăspundețiȘtergere
  4. @popescu: nu e o problema! :)
    @raiden: si eu apreciez ori de cate ori ma vizitez cu comentarii!
    @adi: un comentariu plin de rafinament ... dar ce Iahve am eu de-a face cu amabila ta contributie ??? nu sunt nici "iehovist" nici mormon si nu am neaparat certitudinea ateismului. dar daca parea exprimata de tine e crestina ortodoxa atunci s-ar putea sa cred ca ar trebui sa fiu shintoist mai degraba ...

    RăspundețiȘtergere
  5. @adi: cum zici matale! Dumnezeu sa te ocroteasca ! :)

    RăspundețiȘtergere