sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Cand granita dintre crestinism si cretinism e prea subtire

Ma refer evident la comportamentul scandalos al unor fanatici religiosi care si-au permis sa tulbure linistea unei familii in doliu, care-si conducea un membru pe ultimul drum, conform ultimei sale dorinte.

Las la o parte excesul de mediatizare la moartea nu a lui Ghandi ci a unui important regizor. Sa mananca si gura "jurnalistilor" o paine. Sunt pareri si pareri, la fel ca atunci cand a plecat dintre noi Adrian Paunescu. Intotdeauna sunt si admiratori si detractori. Mie mi-au placut intr-un fel filmele lui Nicolaescu (caci copilaria mea e contemporana lor) desi mai toate sunt simultan si schematice dar si excesive, istorice dar falsificand istoria, cu mari actori dar si cu cele mai stangace/false/seci si patriotarde replici din cate filme am vazut. Asa ca nu ma pot pronunta asupra operei si nici a vietii lui Sergiu Nicolaescu. As fi tentat sa spun ca a avut o viata plina si prea plina de el insusi. Era si un banc, pe vremuri, in legatura cu filmele sale. Cica era un film produs de Sergiu Nicolaescu, regizat de Sergiu Nicolaescu. Scenariul era scris de Sergiu Nicolaescu, in rolul principal era Sergiu Nicolaescu iar in rolul personajului negativ juca Sergiu Nicolaescu. In rolul lui Sergiu Nicolaescu era Colea Rautu ...

Revin la aspectul religios. 
Este absolut impardonabil gestul acelor penibili care decretau ei cum trebuie sau nu trebuie sa se incheie aventura pamanteasca a cuiva. Iar comportamentul bisericii ortodoxe in acest caz este derivat direct din "the dark ages". De fix acelasi calibru ca atitudinea avuta de biserica ortodoxa atunci cand niste nou-nascuti au murit tragic in incendiul de la maternitatea Giulesti. Atunci s-a refuzat serviciul religios pentru ca acei copii nu erau botezati! Familiile au fost pedepsite social suplimentar prin refuzul ceremoniei unui omagiu final ca si cum nu era suficient ca suferisera o astfel de cumplita pierdere!
In aceste conditii (inmormantare versus incinerare) constat ca biserica este strict interesata de corpul omului si nu de sufletul acestuia. Dar bag seama si ca biserica este mult mai interesata de taxarea obtinerii permisului de conducere auto si de colectarea de bani pentru depasirea recordului la biserici/cap de locuitor atunci cand suntem pe ultimul loc european la spitale sau scoli/cap de locuitor ...

Biserica a ajuns sa se comporte doar ca un furnizor de servicii cu pozitie dominanta pe piata.

8 comentarii:

  1. Ceea ce mi se pare scandalos este că nimeni nu pierde tipul să explice ceva coerent şi cu un bun-simţ calm... Din partea BOR a vorbit un preot cu blog de nu ştiu unde... el a reprezentat Biserica în această dispută. Nu tu un profesor de teologie, nu tu un înalt prelat... un preot de nu ştiu unde... care se mai şi grăbea că era solicitat şi la alte televiziuni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oricum nu conteaza bag seama. Ati vazut ca niciun politician cu blog nu v-a raspuns chestiunii art 134 din constitutie?

      Ștergere
  2. Nimeni nu mi-a răspuns nici pe scandalul cu ordonanţele, deşi, recunosc, domnul Boc parcă citea de pe blogul meu când îi explica domnului Ponta cum stă treaba.

    Pentru că domnul Ponta are dreptate dacă nu mai dă OUG, ci Ordonanţă Simplă, pe de altă parte domnul Boc are dreptate pentru că site-ul ministerului de finanţe există totuşi un proiect de OUG.

    Domnul Ponta, în loc să se dea arogant la domnul Boc, putea să spună doar asta, nu mai dăm OUG ci OG.

    Încep să am impresia că văd o piesă de teatru în care ei îşi bat joc de noi.

    Mai mult, înţeleg că UE a bătut palma cu Ruşii pentru noua ordine mondială... ca intermediar pentru americani.

    Eu tot scriu... dar oare citeşte cine trebuie ca să-şi de seama că au fost descoperiţi? Sau poate nu le pasă, pentru că nici cei din presă se pare că nu dau importanţă...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu cred ca deja stiti ca jurnalistii de la noi, in imensa proportie sunt doar niste aroganti cu un coeficient de inteligenta si cu o cultura generala destul de scazute. In chestiunea cu rusii si europenii nu mai comentez, deja ne-am mai luat o teapa indusa de Basescu cu Nabucco. Nu mai comentez la articolele dvs caci intotdeauna astept parerile "cineastului" :)) Si ma abtin prea greu :)

      Ștergere
    2. Cineastul este un om singur într-o lume străină...

      Ștergere
    3. Probabil. Am insa dubii in legatura cu caracterizarea sa ca "om".

      Ștergere
  3. Adevarat si trist ce se intampla cu BOR. In loc sa se destupe la minte, sa devina o organizatie caritabila, care sa educe si ajute tinerii si batranii, persevereaza intr-o gandire paguboasa! Incinerarea sau inhumarea nu-s contradictorii pentru suflet, eu asa cred. Aveti dreptate, dle. doctor, BOR ar fi trebuit sa ne lumineze, nu sa ne ignore in aceasta privinta.
    Eu cred ca ar trebui sa separam Biserica de Stat, astfel incat sfintii parinti sa aleaga intre a oferi "asistenta" religioasa gratuita, din suflet, ori sa presteze servicii religioase contra-cost. Bineinteles, daca actioneaza ca un SRL, ar trebui sa plateasca si impozite, nu ca acum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cica ar fi separata de stat. In legile vechi statea in sarcina comunelor sa asigure functionarea cultelor. Acum e treaba statului. Nu stiu cum ar treui sa fie dar stiu ca in Suedia se inchid frecvent biserici si se transforma in sali de sport sau alte spatii comunitare folositoare. In treba cu doctorul ... mai ai putintica rabdare; inca nu poti sa ai placerea de a ma numi asa caci inca mai trebuie parcursa o etapa administrativa :) Pana atunci iti trece si o sa revii la "Adrian" :)

      Ștergere