vineri, 29 martie 2013

PALATUL AGRICOLA FONCIERA

Pe net este foarte frecventa identificarea inversa a doua cladiri din Piata Senatului. Am avut o lunga dezbatere in contradictoriu pe tema asta si cu Dan Rosca. Acum, Alex aka Reptilianul a publicat niste foarte frumoase imagini luate de sus, de pe imobilul proiectat de Petre Antonescu si construit de societatea la care era director, "Cladirea Romaneasca".

Palatul societatii Agricola Fonciera este asta, cladirea alaturata, dupa cum a corectat si Reptilianul:

Se vede ca si detaliile sustin identitatea proprietarului caci sus pe frontonul catre piata zac niste altoreliefuri care reprezinta un pastor si un cultivator:

Mai mult decat atat, exista mai multe imagini pe care este si scris explicit "Agricola-Fonciera", sus, in glorieta, pe grilajul metalic ornamental dintre pilastri. Nu le mai gasesc acum. De la Dan Rosca am insa imaginea de mai jos (nu stiu el de unde a descarcat-o) care arata ca a existat si o reclama la "Adriatica" de unde probabil se trage aceasta legatura:

In detaliu se vede in mod repetat scris "Agricola" fie pe firma de pe parapetul balconului de la primul etaj spre piata, fie la un alt balcon spre Dambovita dar, mai ales, la firma unui foarte important spatiu comercial de la parter - "Bodega Agricola":

Si daca asta nu v-a convins, iata un extras dintr-un ghid al Bucurestiului disponibil la www.dacoromanica.ro:

E plin netul de greseli devenite adevaruri prin repetitie obsesiva si preluari de la unul la altul. Sper ca pe asta am demontat-o.

Completare:
Armyuser a indicat in comentariul de mai jos legatura catre fotografia de care spuneam. O adaug, cu un decupaj in care se observa inscrisurile:


4 comentarii:

 1. Si Adrian a spus "sa fie lumina!" si a fost lumina. Mersi!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu m-ar fi lasat inima sa te las in eroare :)
   Fotografiile tale, ca de obicei, spectaculoase.

   Ștergere
 2. Fotografia în care apar ambele nume (Agricola-Fonciera pe grilaj şi Adriatica deasupra frontonului) este aceasta :

  http://www1.pmb.ro/pmb/bucuresti/poze_bucuresti/foto%20vechi/piata%20senatului_L.jpg

  RăspundețiȘtergere