vineri, 29 martie 2013

PALATUL AGRICOLA FONCIERA

Pe net este foarte frecventa identificarea inversa a doua cladiri din Piata Senatului. Am avut o lunga dezbatere in contradictoriu pe tema asta si cu Dan Rosca. Acum, Alex aka Reptilianul a publicat niste foarte frumoase imagini luate de sus, de pe imobilul proiectat de Petre Antonescu si construit de societatea la care era director, "Cladirea Romaneasca".

Palatul societatii Agricola Fonciera este asta, cladirea alaturata, dupa cum a corectat si Reptilianul:

Se vede ca si detaliile sustin identitatea proprietarului caci sus pe frontonul catre piata zac niste altoreliefuri care reprezinta un pastor si un cultivator:

Mai mult decat atat, exista mai multe imagini pe care este si scris explicit "Agricola-Fonciera", sus, in glorieta, pe grilajul metalic ornamental dintre pilastri. Nu le mai gasesc acum. De la Dan Rosca am insa imaginea de mai jos (nu stiu el de unde a descarcat-o) care arata ca a existat si o reclama la "Adriatica" de unde probabil se trage aceasta legatura:

In detaliu se vede in mod repetat scris "Agricola" fie pe firma de pe parapetul balconului de la primul etaj spre piata, fie la un alt balcon spre Dambovita dar, mai ales, la firma unui foarte important spatiu comercial de la parter - "Bodega Agricola":

Si daca asta nu v-a convins, iata un extras dintr-un ghid al Bucurestiului disponibil la www.dacoromanica.ro:

E plin netul de greseli devenite adevaruri prin repetitie obsesiva si preluari de la unul la altul. Sper ca pe asta am demontat-o.

Completare:
Armyuser a indicat in comentariul de mai jos legatura catre fotografia de care spuneam. O adaug, cu un decupaj in care se observa inscrisurile:


8 comentarii:

  1. Si Adrian a spus "sa fie lumina!" si a fost lumina. Mersi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu m-ar fi lasat inima sa te las in eroare :)
      Fotografiile tale, ca de obicei, spectaculoase.

      Ștergere
  2. Fotografia în care apar ambele nume (Agricola-Fonciera pe grilaj şi Adriatica deasupra frontonului) este aceasta :

    http://www1.pmb.ro/pmb/bucuresti/poze_bucuresti/foto%20vechi/piata%20senatului_L.jpg

    RăspundețiȘtergere
  3. buna ziua
    caut o fotografie de aceas cladire cu marima mari sa fac poster
    ma ajutati cineva?
    David Arbel
    dvdarbel@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate nu am nicio fotografie de acest fel. Asa ceva ar trebui cautat direct la cei ce arhiveaza fotografie istorica - fie la Arhivele Nationale Centrale fie la Academia Romana. Sau intrebat Alex Galmeanu care are un blog care se cheama "Muzeul de fotografie" si care este in lista de bloguri alaturate

      Ștergere
  4. Am găsit o fotografie (carte poștală ilustrată), din 1926, în care se vede clar pe blocul din stânga firma ”Soc. CLĂDIREA ROMÂNEASCĂ”, iar pe blocul din dreapta, sus, pe arcul de cerc care încadrează fereastra mansardei, ”ADRIATICA”, iar la et. 1, ”AGRICOLA”... Softul dvs. nu permite atașare de fotografii!... La ce adresă v-o pot trimite?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Adresa este in partea de sus a pagini, chiar deasupra celor trei buline colorate din dreapta titlului blogului. Si din ultima fotografie a articolului se vede ca o reclama la firma de asigurari a stat si pe cladirea construita de societatea Agricola ... Adriatica, din cate stiu eu, nu si-a construit un sediu propriu. Nu stiu daca o alta celebra cladire Adriatica (Calea Victoriei colt cu Campineanu) a fost construita ca investitie a lor sau a fost doar un loc unde au functionat si si-au facut reclama ...

      Ștergere