duminică, 25 august 2019

O SCRISOARE PIERDUTĂ


Am găsit această scrisorică la AN-SMB, fond PMB General, dosar 98/1850. N-am reuşit să desluşesc ce scrie. Nici cui îi este adresată nu m-am prins, nu am înţeles decât că era pentru ceva prezident al ceva orăşenesc.

Textul e pe o hârtie pliată pe lungime.

Pe verso e multă caligrafie şi ceva desen de blazon în creion, sunt urmele plierii până la forma unui mic plic poştal, plierea asigurând închiderea cu sigiliu de ceară. E trecut acolo numele "andrisantului". Bineînţeles, nu are timbru căci astea au apărut prima dată în Moldova, abia peste 8 ani de la data acestei scrisori.

Am zis că e o scrisoare pierdută pentru că, în urmă cu 4 ani, încă eram primul cercetător al acestui dosar.

5 comentarii:

  1. Salut, chirilice romanesti cursive. Mai greu daca nu inveti de mic, si astazi nu prea mai ai de unde :)

    RăspundețiȘtergere
  2. In alte documente se mai poate intelege cate ceva daca te straduiesti ... Aici eu n-am deslusit decat ca era pentru un domn care era prezidentul (...) sfat orasenesc, cum am zis deja.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cocoane Tache,

    Nu putui scăpa dă rugăciunile vecinului mieu Ghiță Uliescul ca să’l apestesc până la primăvară, cu făgăduială că a doa zi dă Sfântul Gheorghie singurel, fără mijlocirea poliției, va dărâma căsuța aceia, ca unul ce însuși cunoaște dărăpănarea în care este acum dă vechime, dă la care nici mai poate nădăjdui vreun folos până nu’și va face altă clădire noă. Apoi fiindcă și coșul îl făcu nou și nu mai rămâne vreo temere dăspre primejdie dă foc, rămâne acum să dea în scris la canțelariia cinstitului sfat oroșănesc că va păzi condițiia dă mai sus pentru dărâmarea căsuții la viitoarea primăvară. Făcând cunoscut știre de aceasta am cinste a fi,


    Al dumneavoastră
    Prea plecat și slugă,
    Stăm...eanu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult! Cu greu as fi distins ceva din textul principal ...

      Ștergere