joi, 12 septembrie 2013

CELEBRITATEA IN ARHITECTURA

M-am dus sa-mi iau cafeau favorita prin gangul din strada Biserica Enei, la Florian. Am dat peste niste interesante reprezentari grafice pe unul dintre pereti. Nu poti sa stai sa le admiri prea mult caci in arhitectura romaneasca porticul sau gangul sunt niste idei gresite din cauza ca, se pare, stimuleaza foarte mult vezica urinara a romanului ... Iata portretele unor cunoscuti arhitecti, cel mai mare fiind, cum altfel, Ion Mincu: 



Pe ceilalti va las placerea sa-i recunoasteti si singuri. Cine-i recunoaste si pe ultimii doi e foarte tare (chiar si pentru studentii UAUIM) asa ca las liber un fel de concurs fara premii pentru cine recunoaste toate figurile din acest pasaj. Romanii sunt in viata iar strainii sunt morti. Nu de invidie ci de-a binelea.



In engleza poate ca i-as fi spus, cu amestecul de sensuri de la o limba anglo-saxona la alta, "The Plot of the Coffee Gang of Architects".

O explicatie mai lucida gasiti la Igloo.

6 comentarii:

  1. nimeni?

    eu nu stiu decat 2 arhitecti: frank lloyd wright, despre care cantat-a si un celebru duo si le corbusier, despre care nu stiu cine a cantat. pot fi vazuti in penultima poza. domnul de deasupra lor, cel care a inceput sa isi piarda parul este dorin stefan. in aceeasi poza este singurul non arhitect din grupaj- regretatul jerry garcia, cel cu barba. barbosii seamana intre ei totusi. ar putea fi si brahms.

    de fapt, daca ma mai gandesc, am mai auzit si de gropius, si de gaudi, si de niemeyer. ma refer la straini, ca arhitecti romani stim mai multicei.

    iar ultimii 2 seamana 1 pic de tot cu zaha hadid si cu frank gehry. dar nu crez sa fie ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa e cand lansez subiecte de interes minor :) Statistica blogului spune ca pana acum articolul a fost deschis de doar 32 de ori ... la care s-or fi adaugat vizualizarile rezultate din deschiderea blogului si nu a unui subiect anume. Mai astept; ma bucur ca ma mai cititi chiar daca refuzati sa va mai faceti cititi.
      In rest, pot sa spun ca strainii au fost bine dibuiti. La fel si Dorin Stefan. Ceilalti nu. Si sunt toti arhitecti, inclusiv "jerry garcia" care e un foarte arhitect ! :) Am avut si noi in urma cu 50-60 de ani un arhitect Garcia care era de fapt Garcea si se numea Leon. A emigrat la timp in Israel.

      Ștergere
  2. Mincu-Sturdza-Teaca-Dorin-FLW-LC-Libeskind (Gehry?)-Zaha.
    Ce am castigat? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nimic in afara de aprecierea mea! :))
      Seria romanilor de la inceput e corecta, strainii ii spusese si Radu. Ultimii doi sunt tot romani, asdar nu Libeskind si nic Zaha Hadid. :) Multumesc pentru vizita si comentariu, fie el si anonim.

      Ștergere
    2. OK... atunci Daniela Radulescu si... naiba sa ma ia! :)

      Ce trebuie sa mai spui cum ma cheama? ma cunoaste conul Zaharia de la 11 fevruarie! Iaca un cetatean si eu... :))

      Ștergere
    3. Corect. Daniela Radulescu Andronic. Si Octavian Neculai as spune eu. Salutari conului Zaharia! :)

      Ștergere